Download: Condens, cum rezolvăm această problemă!
Condensul este o problemă cu care multe personae se confruntă, acesta fiind un fenomen neplăcut care apare în locuinţă atunci când sezonul rece începe să sosească. Condensul poate provoca unele probleme, efectele acestuia fiind vizibile în locuinţă.
Începând cu diminuarea disconfortului şi ajungând până la apariţia mucegaiului în anumite zone, condensul poate pune o mulţime de probleme. Există însă câteva metode prin care problema condensului poate fi soluţionată.
Cum soluţionam problema condensului?
Condensul este practic o aburire şi o umezire a geamurilor sau a pereţilor încăperilor. Din punct de vedere teoretic, explicaţia apariţiei acestui fenomen este că aerul înglobează diverse cantităţi de vapori de apă.
Acest lucru înseamnă că atunci când aerul este mai cald într-o anumită încăpere şi cantitatea vaporilor de apă este una mai mare.
Articole recomandate:
- Cum amenajăm o cameră de gaming
- SEO Local Imobiliare
- SEO Imobiliare și cerințele Google
- Investiții imobiliare
- 5 reguli de bază pentru închirierea unui apartament
- Marketing Imobiliar
- Investiția în imobiliare
- Cum ar trebui să fie un agent imobiliar
- Educație în domeniul imobiliar
- Ce face un agent imobiliar?
În momentul în care umiditatea dintr-o anumită încăpere ajunge aproape de saturaţie, aerul nu mai reuşeşte să pestreze vaporii de apă şi astfel apare fenomenul de condens.
În comparaţie cu aerul din interior, zona pereţilor externi şi a geamurilor este mai rece, de aceea aici sunt şi zonele unde apare şi fenomenul de condens.
Care sunt factorii care determină apariţia condensului?
Unul dintre factorii principali în ceea ce priveşte apariţia condensului îl constă umiditatea ridicată. Aceasta poate fi ridicată atât în exteriorul imobilului, cât şi la interiorul acestuia. Dacă umiditatea este mai ridicată pe o perioadă mai lungă de timp, atunci acest fenomen începe să-şi facă simţită prezenţa.
Lipsa aerisirii zilnice a încăperilor poate provoca condensul. De asemenea, dacă o anumită cameră este neîncălzita cum trebuie, se poate confrunta şi ea cu această problemă.
Pe lângă aceste motive, mai pot apărea şi altele precum:
- Temperatura exterioară este mult mai scăzută faţă de temperatură din interior
- Dacă pereţii sunt îmbrăcaţi cu un material sau cu tapet, iar circulaţia aerului nu este permisă, în această zonă va apărea condensul pentru că aerul nu se poate mişca, iar încălzirea nu este optimă în acest caz.
- Perdelele groase pot fi şi ele o problemă şi anume că acestea sunt o barieră pentru aerul cald.
- Dacă pervazul este fixat chiar deasupra caloriferului, atunci poate fi afectată încălzirea geamului şi astfel poate apărea şi condensul.
Mai sunt şi alţi factori care pot determina apariţia acestei probleme. De exemplu dacă obişnuieşti să găteşti cu uşa deschisă şi fără să utilizezi hota, acest lucru poate provoca situaţia apariţiei condensului.
De asemenea, dacă nu îţi aeriseşti baia după ce faci duş sau obişnuieşti să-ţi laşi rufele la uscat în casă, condensul îşi poate face simţită prezenţa într-un anumit spaţiu.
Ce trebuie să faci pentru a nu te confruntă cu condensul?
Aerisirea camerelor este cea mai bună modalitate de a scăpa de condens. O cameră aerisită te poate ajuta la evitarea apariţiei acestuia. Nu uita să-ţi aeriseşti încăperile de cel puţin 2-3 ori pe zi.
Doar 20 de minute în fiecare zi pot face minuni şi te poate feri de probleme. Indiferent de anotimp, aerisirea este un lucru foarte necesar, deci aeriseşte de fiecare dată când este nevoie.
Şansele să apară condensul din cauza vremii sunt destul de mari. Condensul este mai mare în sezonul rece, de aceea este bine să te uiţi şi la tipul de ferestre pe care îl ai.
Dacă ferestrele tale sunt realizate din sticlă termoizolantă sunt şanse mai mici să te confrunţi cu această problemă. De asemenea, mai există şi ferestre care au particularităţi suplimentare pentru menţinerea temperaturii optime în locuinţă.
Alegând astfel de ferestre, te vei putea feri de situaţia apariţiei condensului şi astfel să nu ai de-a face cu această problemă.
Nivelul optim de umiditate
Un nivel optim de umiditate în propria locuinţă este din nou o soluţie eficientă. Recomandat ar fi ca acest nivel optim să fie cuprins între 40 şi 60%. Umiditatea poate fi reglată în funcţie de temperatură de afară.
Cu cât temperatura exterioară este mai scăzută, cu atât şi nivelul umidităţii trebuie să fie cât mai mic.
Nu uita şi de curăţarea ferestrelor. Acest lucru este obligatoriu mai ales pe timp de iarnă. Curăţă periodic suprafaţa exterioară a geamurilor cu o soluţie specială şi eficientă. De asemenea, este o idee bună ca pe timp de iarnă să foloseşti şi o soluţie anticondens.
O astfel de soluţie poate veni în ajutorul tău şi te ferește de problemele create de apariţia condensului în casă.